VEEL GESTELDE VRAGEN

bel nu 020 26 000 03

Soms lukt het niet meer om zelfstandig uw financiën te beheren; in zulke gevallen gaan wij graag met u in gesprek om te kijken welke ondersteuning Jurist & Bewind kan bieden in uw situatie. Jurist & Bewind zorgt ervoor dat uw financiële zaken op een zorgvuldige en professionele wijze worden beheerd.

Wat is beschermingsbewind?
Bewindvoering wordt ook wel beschermingsbewind of onderbewindstelling genoemd. Het instellen van bewind wordt uitgesproken door de kantonrechter. Vanaf het moment van de uitspraak, neemt de bewindvoerder het beheer van de financiën over.

Bewindvoering is bedoeld voor mensen die tijdelijk of voor en langere periode geen zorg kunnen dragen voor zijn of haar financiën. Dit kan zijn door een handicap, verslaving, ouderdom of andere bijzondere omstandigheden; bijvoorbeeld betalingsachterstanden waar u niet meer uitkomt. Op uw verzoek kan de rechter een bewindvoerder benoemen om de financiën te beheren.

Wat doet de bewindvoerder?
De bewindvoerder opent een ‘beheerrekening’ en zorgt dat alle inkomsten- en uitgaven vanaf deze rekening gaan lopen. Nadat alle vaste lasten zijn betaald, wordt een gedeelte gereserveerd en een gedeelte gestort op de ‘leefgeldrekening’. Hoeveel dat is, is in elke situatie anders. Tijdens een intakegesprek wordt er besproken wat de mogelijkheden zijn in uw persoonlijke situatie.

De bewindvoerder kijkt waar u recht op heeft (hierbij kunt u denken aan toeslagen) en vraagt deze aan. In het geval van betalingsachterstanden gaat de bewindvoerder kijken hoe dit opgelost kan worden.

Hoe lang duurt bewindvoering?
De duur is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De kantonrechter spreekt bewindvoering uit voor een onbepaalde tijd. Indien u niet meer onder bewind wilt staan, kunt u een verzoek indienen bij de rechtbank voor beëindiging van uw beschermingsbewind. De rechter zal dan bepalen of het bewind beëindigd kan worden. Hierbij kijkt de kantonrechter naar de reden van uw onderbewindstelling.

Wat moet ik zelf doen als ik onder bewind sta?
Bij bewindvoering is het erg belangrijk dat u openheid van zaken geeft. Als er veranderingen komen in uw financiële situatie, dient u ons tijdig op de hoogte te stellen. Alleen dan kunnen wij samen met u kijken hoe wij de situatie aan gaan pakken en hier tijdig op handelen.

Daarnaast kan het soms nog gebeuren dat er post naar uw eigen adres wordt gestuurd. In dat geval dient u ons ook op de hoogte te stellen. Bijvoorbeeld door de brief door te sturen of een foto te maken en op te sturen via mail of WhatsApp.

Hoe maak ik een afspraak?
U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op om de situatie kort te bespreken en, indien gewenst, een intakegesprek in te plannen. Tijdens het gesprek gaan wij samen met u de situatie in kaart brengen.

Bent u een hulpverlener?
Indien u als hulpverlener van een organisatie hulp en/of informatie zoekt voor een van uw cliënten, neem dan gerust contact met ons op. Graag bespreken wij met u welke ondersteuning wij kunnen bieden.

Wilt u graag een samenwerking met ons aan gaan? Neem gerust contact met ons op, dan kunnen wij een kennismakingsgesprek inplannen.

Bent u benieuwd wat wij voor
u kunnen betekenen?

Jurist & Bewind staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.